Dit jaar hapten we als club meer stof dan ooit, trapten we duizenden kilometers weg, verbraken we persoonlijke records, groeiden we en genoten we van mooie clubweekends. Als mountainbikers en wielrenners. Een terugblik op 2018 in 12 hoogtepunten. Uiteraard met input van eigen leden.

1. Warme zomer

Deze zomer zagen we maar weinig regen en dus fietsten we volop. Het was zelfs zó warm dat het soms beter was om heel vroeg of juist later op de dag te fietsen. De mountainbikers onder ons hadden dit seizoen eerder last van stof dan van modder. Zelfs de racefietsers hadden tot het einde van het jaar (bijna) geen enkele reden om de racefiets op te bergen. Eén van de betere seizoenen wel!

in zomer fietsen

2. Mooie club meerdaagsen

Van België tot de Mergelheuvelland 2-daagse; dit jaar reden we als clubbie weer een aantal fantastische ritten. In verschrikkelijk mooie gebieden. Erg leuk om zo met z’n allen erop uit te trekken. De meerdaagsen voor 2019 al gezien? Check ze allemaal hier.

3. Een sterk verbeterd mountainbike jeugdterrein

Het hele jaar door werkten kartrekkers Kees en Peter aan het mountainbike winterterrein in Barneveld. Van hartje winter tot in de warme avonden in de zomer. Samen met andere enthousiastelingen bouwden ze nieuwe obstakels, verbeterden ze de afwatering en pakten ze de verlichting aan. Zo hebben mountainbikeleden ook in de winter een leuk parcour om hun technische skills bij te houden en te verbeteren.

4. Henriko van Veldhuizen werd koning van de Stockeu

Zonder discussie is de Stockeu één van de zwaarste beklimmingen van België. De favoriete beklimming van Eddy Merckx en daarom dé beklimming die tijdens de klimmeerdaagse overwonnen moest worden. Over 200 meter gemeten klimt deze heuvel zo’n 19% gemiddeld, met ook stukken boven de 20%. Afzien dus. Hoewel de meeste deelnemers van de klimmeerdaagse bijna stil stonden in hun poging deze klim te halen, reden Patrick en Henriko van Veldhuizen verrassend snel naar boven. Het onvoorstelbare gebeurde: Henriko wist te ontsnappen aan Patrick, terwijl dat vaker andersom is. Waar Henriko de kracht vandaan haalde, is nog steeds de vraag… Hij werd de Tour de Force koning van de Stockeu. Iets wat zijn broer Patrick nog zal horen.

5. Groei jeugdleden mountainbike: meerdere jeugdgroepen

De mountainbike-afdeling groeide dit jaar met een aantal enthousiaste leden. Zowel bij de volwassenen als bij de jeugd. We verwelkomden zo’n 10 jeugdleden, waarvan de meeste in de nieuwe categorie 8 tot en met 11 jaar. In totaal hebben we nu 23 jeugdleden. Yes! Leuk om te zien is ook dat een aantal jeugdleden meedoen aan de wintercompetities. Keep it going!

jeugd tour de force

6. Ledenteller op 223

Op de laatste dag van 2018 staat de ledenteller op 223 Tour de Forcers. Hoger heeft deze nog niet eerder gestaan!

7. Nieuwe trainers bij de mountainbikers

Dit jaar zijn drie mountainbikers begonnen aan een opleiding tot mountainbike instructeur. Lennart, Erik en Mike versterken hiermee de 11 andere mountainbike trainers en vier assistenten. Met het groeiende aantal mountainbikers een goede ontwikkeling! Ohja, halverwege januari is het examen van Lennart, Erik en Mike. Succes heren!

8. Nieuw rubriek: Onder de helm-interviews

Afgelopen zomer vroeg mountainbikelid Sven enkele leden het fietstenue van het lijf in de rubriek ‘Onder de helm’. Want wie zitten er nu toch onder die helmen? Wat zijn hun mooiste fietsmomenten, hoe kwamen ze bij de club en wat willen ze graag nog eens fietsen? Of lees hoe mountainbiketrainer Jeroen Verbocht zijn grootste wedstrijd op boterhammen pindakaas reed. Of waarom Gertjan op mountainbiken ging. Meer interviews volgen, ook voor de wielrenners.

gertjan nap onder de helm tour de force

9. Epische verenigingstocht tijdens onweer

Tweehonderd kilometer trappen in de stromende regen… als mountainbiker niet fijn, maar als racefietser helemaal niet. Eind augustus gebeurde het toch tijdens een verenigingstocht. Maar liefst acht leden trotseerden de regen, windstoten en onweer. Volgens lid Paul Riezebos misschien wel één van de meest epische tochten van het jaar. ‘We reden meerdere keren lek en de doorweekte kleren zorgden er na elke stop voor dat de rillingen over onze lijven liepen. En toen we thuis kwamen, was het plots weer mooi weer. Een vreselijke rit, maar dat zijn meestal de beste.’

10. Teus Jan klimt weer in het zadel

Er waren dit jaar ook leden die problemen hadden met hun gezondheid en/of valpartijen met blessures tot gevolg. Teus Jan bijvoorbeeld. Halverwege september viel hij met de fiets, met als gevolg een gebroken rib en klaplong. Niet echt een hoogtepunt te noemen. Toch zat hij al op 18 oktober op de gewone fiets. Een tien dagen later ook weer op de racer. Heel goed!

11. Ruim 1000 deelnemers bij Tour de Force 2018

Een zonovergoten zaterdag, prachtige fiets-, wandel- en steproutes en een gezellige start/finishlocatie; dat waren de ingrediënten voor een hele geslaagde Tour de Force. De 37ste editie alweer. Ruim 1000 deelnemers schreven zich in!

En ook onze eigen Goudsbergtocht was een succes. Mooi dat er bij zulke evenementen zoveel leden zijn om alles in goede banen te leiden.

tour de force wielrenners 2018

12. Samenwerking voor sporten met een beperking

Als vereniging zetten we ons, samen met nog vijf andere Gelderse wielerverenigingen, in voor medemensen met een beperking. We zijn hiervoor in overleg met de N.T.F.U. en zorginstelling Pluryn. Het doel is om mensen met een beperking meer te betrekken bij sportverenigingen.

Natuurlijk zijn er dit jaar nog veel meer ‘wauw’-momenten geweest. Wat dacht je van mountainbiker André die de Drenthe 200 mountainbikete, Erik en Lennart die de spierpijn in hun benen trapten tijdens de Rothaus Bike Giro en alle prachtige wielrenritten? Of fanatiekeling Tim die dit jaar over de 10.000 kilometer heen ging op Strava? (door elke dag één à twee keer op zijn mountainbike of racefiets te springen).

Heb jij nog een hoogtepunt die absoluut in dit rijtje thuishoort? Laat het ons weten en we voegen hem toe.