Al enige tijd liep Jos van Veldhuizen (op de foto links voor de kijker) rond met het idee om een nieuw element aan de jaarlijkse Tour de Force toe te voegen. Nadat het skeeleren geen onderdeel meer uitmaakte van het evenement, vond hij dat daar een alternatief voor moest komen. Met enkele vrienden vatte hij het plan op om een zogeheten graveltocht te introduceren. Het bleef niet bij een plan.Tijdens de komende editie van het sportevenement kunnen enthousiaste mountainbikers zich inschrijven voor de eerste MTB Graveltocht in de geschiedenis van het jaarlijkse sportevenement.

Eenvoudig om een aantrekkelijke route uit te zetten voor moutainbikers is het niet, weet Jos uit ervaring. ,,Vooral het verkrijgen van vergunningen om door natuurgebieden te rijden tijdens het broedseizoen, vormt een struikelblok. Daarom bedachten we dit alternatief.”

Gewone mountainbike

Voor een graveltocht heb je eigenlijk een speciale fiets nodig, maar de route die nu op het programma staat is ook prima te rijden met een gewone mountainbike, benadrukt Jos. ,,Van de totale lengte van 77 kilometer gaat ongeveer 70 procent over onverharde paden. Van Barneveld rijden we via Lunteren en De Valk naar Harskamp, waar een deel van de route langs het schietterrein loopt. Daarna fietsen we naar Radio Kootwijk en komen we na Hoog Buurlo en Hoog Soeren in Uddel. Het laatste stuk gaat door Stroe, Garderen en Kootwijkerbroek.”

Hoewel het al een pittige tocht is, kan deze afhankelijk van de weersomstandigheden zelfs nog zwaarder worden. ,,Als het flink heeft geregend, zijn sommige stukken lastig. Blijft het droog, dan moeten we veel door mul zand rijden. In beide gevallen doen we er vast langer over dan de ongeveer drie uur die ik tijdens de proefritten nodig had.”

Sportieve aanrader

Al verschillende keren heeft Jos de geplande tocht met een aantal vrienden gereden en hij belooft de deelnemers een indrukwekkende route. ,,Vanwege de start en finish bij het Pluimveemuseum zitten er stukjes asfalt in, maar verder rijden we door prachtig natuurgebied. Jan Pit, één van onze leden, heeft geholpen bij het uitzetten van het traject. Hij kent de omgeving op zijn duimpje. Er worden sportieve eisen aan de deelnemers gesteld, maar tegelijk is het een soort ontdekkingsreis. Echt een aanrader”, besluit hij enthousiast.