Tour de Force 2018: ruim 1000 deelnemers

Een zonovergoten zaterdag, prachtige fiets-, wandel- en steproutes, een gezellige start/finishlocatie met prima cateringvoorzieningen, dat waren de ingrediënten voor een heel geslaagde 37 ste editie van de Tour de Force. Voor het eerst in de lange geschiedenis van de Tour de Force konden de deelnemers starten bij het Pluimveemuseum. Daar verzamelden al ruim voor 7.00 uur zich de eerste sportievelingen. Klaar om 40 km te gaan lopen of 150 km te gaan fietsen. Degenen die wat minder kilometers ook wel goed vonden meldden zich wat later bij de start. Wel was te merken dat de verwachte hoge temperaturen de deelnemers als vroeg op de been of de fiets brachten.

De wandelroutes voerden de deelnemers via Veller en de Vitterweg richting de Goudsberg. De 15 km lopers deden daar het middelpunt van Nederland aan en zochten vervolgens, via de duidelijk uitgepijlde route, de weg terug naar het Pluimveemuseum. De 25 en 40 km lopers mochten verder het bos in, richting Wekeromse Zand en Mossel. Verschillende deelnemers gebruikten de Tour de Force als welkome training voor de vierdaagse van Nijmegen.

De fietsers die kozen voor de 75, 100 en 150 km routes gingen via de Hessenweg de Goudsberg over en via de Ginkelse hei naar Schaarsbergen. Zowel de 100 als 150 km route leidde de deelnemers over diverse beklimmingen van de Posbank. Deelnemers aan de langste afstand keerden via Hoog Soeren en de Aardhuisweg terug naar Barneveld.

Deelnemers aan de 25 en 50 km route mochten ook de Goudsberg beklimmen, maar gingen daarna richting Lunteren, Ederveen, Renswoude om daarna via Leusden Barneveld terug te keren.

Pluimveemuseum nieuwe start/finishlocatie

In de beginjaren van de Tour de Force was de nu verdwenen Markthal start/finishlocatie en daarna de Veluwehal. Vooral de beperkte parkeermogelijkheden daar brachten de organisatie ertoe uit te kijken naar een nieuwe locatie. Het Pluimveemuseum bleek een gouden greep. Behalve het parkeerterrein bij de Meerwaarde, stelde ook de Pniëlkerk her parkeerterrein ter beschikking, zodat er volop gratis parkeermogelijkheden waren. De Elstar had terrein voor het museum omgetoverd tot een waar horecaplein waar de deelnemers na afloop konden uitblazen en genieten van broodjes bal, warm vlees, complete uitsmijter en de bierpomp overuren draaide. Reden genoeg om ook volgend jaar deze locatie als start/finishlocatie te kiezen.

Gert Jacobs

Ook oud-wielrenner Gert Jacobs was present. Uitgenodigd door Van Meeuwen Industries uit Weesp verzorgde hij eerst een lezing in één van de zaaltjes van het Pluimveemuseum en daarna reed hij met een groep van 30 medewerkers van het bedrijf de 50 km route.

Enthousiaste deelnemers

Behalve moe en bezweet waren de wandelaars, fietsers en steppers vooral enthousiast over de prachtige, duidelijk gemarkeerde routes en de verzorging onderweg. De appels, bananen, krentenbollen, energiedrank en de 1260 (!) gekookte eitjes met zout, vonden gretig aftrek. Bij de organisatie kwamen na afloop zelfs een aantal mailtjes binnen van tevreden deelnemers. Zo mailde Mark Tomesen: “Beste Barnevelders, heel veel dank voor de Tour De Force 2018. Prima georganiseerd, mooie route en een hartelijke ontvangst”. En de reactie van Marga en Frank was: “Op 26 mei met de groep HECO-Amsterdam uw tocht gereden. Met 12 mannen en 2 vrouwen de 150 km gereden. Een andere groep ging voor de 100 km. Een hele bijzondere tocht. Klimmen en dalen ,hei en polder. We voelen ons kiplekker na de versnaperingen van banaan, appel en frisdrank. Ook even een eitje met zout weggetikt. Door het warme weer zijn de 3 verfrissingsposten als een oase in deze gordel van smaragd.. Hulde aan het vele werk dat verricht is en uw vrijwilligers.”

En dit soort reacties geeft de organisatie voldoende energie om volgend jaar de 38 ste editie van de Tour de Force te organiseren.

Bekijk hier de foto's en video's

 

De Tour de Force wordt mede mogelijk gemaakt door: