Duizend sportievelingen trotseren de hitte

Het deelnemersaantal viel lager uit dan vorig jaar, maar al bij al trotseerden zo´n duizend deelnemers zaterdag de hitte om mee te kunnen doen aan de Tour de Force.

De organisatie kon wel raden waarom het deelnemersaantal lager lag dan vorig jaar. ,,Door de extreme warmte zochten veel mensen het water op´´, aldus Henk van Veldhuizen. ,,Bovendien was er het nodige te doen in Barneveld en omgeving, zoals het shantyfestival, het Truckfestijn en het jubileumfeest van de Kootwijkerbroekse brandweer.´´ Het lange weekend rond Hemelvaartsdag, wat de nodige Barnevelders inspireerde tot een korte vakantie, hielp ook al niet.

De organisatie had dit jaar speciaal gekozen voor de laatste zaterdag van mei (in plaats van de tweede zaterdag van juni). ,,Op die zaterdag, 10 juni, wordt vanuit Dieren namelijk een wielerevenement georganiseerd, wat in voorgaande jaren nog wel eens gevaarlijke situaties op de Posbank opleverde. Vandaar dat we de Tour de Force hebben verplaatst.´´

Ondanks het lagere deelnemersaantal sprak de organisatie van een geslaagd evenement. Ongelukken en valpartijen deden zich eigenlijk niet voor.

Al ruim voor 7 uur meldden de eerste deelnemers voor het wandelen en fietsen zich bij de Veluwehal. Deze sportievelingen wilden het liefst zo vroeg mogelijk vertrekken vanwege het warme weer.

De wandelaars liepen via het Schaffelaarsebos richting Zeumeren en vandaar via kleine weggetjes naar Voorthuizen. Afhankelijk van de gekozen afstand liepen ze via de Voorthuizense Heuveltjes of de bossen bij Boeschoten weer terug richting Zeumeren. Nieuw in de wandelroutes was het laatste deel van de langere routes, die langs het kinderhospice en via landgoed de Wolfskamer leidden.

De fietsers koersten allemaal richting Kootwijkerbroek, waar de Puurveense Molen bezocht kon worden. De routes van 25 en 50 kilometer brachten de wielrenners via Wekerom naar de Lunterse Goudsberg weer richting Barneveld. De langere afstanden, 75, 100 en 150 kilometer gingen richting Garderen, Uddel en Hoog Soeren. De echte kilometervreters pakten ook het gebied rond de Posbank mee en kwamen daarmee aan zo'n 900 hoogtemeters.

Deelnemers aan het skeeleren, met een keuze uit 10, 15, 40, 80 of 100 kilometer, gingen richting Amersfoort/Leusden.

Alle deelnemers kregen onderweg een Barnevelds eitje aangeboden.

Moe, zwetend, maar zeker voldaan keerden de deelnemers, variërend in leeftijd van net 6 tot ruim boven de 80, terug in de Veluwehal, waar de biertap overuren draaide.

Volgend jaar is de Tour de Force weer op de laatste zaterdag van mei.

Bekijk hier de foto's